Et brag af en nytårskur

Den Regionale Datahub åbnede i januar dørene op for 50 samarbejdspartnere og kommuner, der deltog i projektets nytårskur.

Det var en dag, hvor vi dels så tilbage på et produktivt 2018, hvor vi blandt andet har fået projektet solidt forankret i 20 nordsjællandske kommuner, og vi har indgået fire Offentlig-Private-Innovationsaftaler (OPI) om test af prototyper indenfor mobilitet. Samtidig vendte vi blikket frem mod de spændende opgaver, som vil blive løftet det kommende år. 2019 bliver nemlig året, hvor vi i projektet kommer med konkrete bud på, hvordan vi kan bruge data til at løse nogle af de kommunale udfordringer og skabe en grønnere og mere effektiv mobilitet. Vi vil samtidig også kigge på, hvordan vi kan varsle borgere og beredskab hurtigere, når et skybrud nærmer sig, og hvordan vi kan udvikle intelligente løsninger, der fremmer energi- og ressourcebesparelser i den kommunale drift.

 

En gave til kollegaerne

”Jeg synes, at projektet i sig selv er ret spændende – at man har valgt en metode, hvor man først definerer de kommunale udfordringer, og derefter får man markedets bud på en løsning. Der er mange overlap med vores arbejde i Københavns Kommune, så jeg ser flere muligheder for samarbejde. Jeg føler faktisk, at jeg får en gave med hjem til kollegaerne,” fortæller Tina Hjøllund, seniorprojektleder, Copenhagen Solutions Lab.

 

Vi kigger frem mod resultater i 2019

Den Regionale Datahub sætter fokus på tre områder, hvor vi kan bruge data til at løse kommunernes udfordringer; mobilitet, klimasikring og driftsoptimering. Indenfor mobilitet vil vi teste fire prototyper i det første halvår 2019 – prototyper, der skal forsøge at løse følgende udfordringer via data:

  • Hvordan kan vi bedre udnytte vejkapaciteten i myldretiden?
  • Hvordan kan vi blive bedre til at forudsige trafikmønstre ved større byplanlægningsprojekter?
  • Hvordan kan vi skabe en bedre cykeloplevelse ved vejarbejder?
  • Hvordan kan vi bedre informere til bilister i forbindelse med vejarbejde?

Hver udfordring tager udgangspunkt i en konkret lokation i en kommune.

På dagen præsenterede virksomhederne Technolution og SNC-Lavalin Atkins nogle af de indsigter, som de har opnået ved deres foreløbig arbejde med udvikling af de to første prototyperne.

”Det er spændende at se et projekt, hvor kommuner i fællesskab får konkretiseret, hvilke udfordringer de står overfor, og som de gerne vil have løst. Derudover så var det rigtig spændende at høre, hvordan virksomhederne så vil løse kommunernes udfordringer. Vi arbejder selv med AI, deep-learning sensorløsninger til blandt andet mobilitet. Så det var en inspirerende og givtig nytårskur – og så er det jo altid godt at få mulighed for at netværke med en masse spændende mennesker,” siger Pernille Vestberg, CCO, Grazper Technologies ApS.

 

Næste skridt

Kommunerne i Den Regionale Datahub har også konkretiseret seks udfordringer inden for klimasikring. Virksomheder kunne frem til midt januar byde ind med gode løsninger til, hvordan vi kan bruge data til at løse kommunernes udfordringer indenfor klimasikring.

”Vi er nu i dialog med en række virksomheder, om hvordan vi kan samarbejde om at udvikle prototyper indenfor klimasikring. Sideløbende er vi også i gang med at konkretisere, hvilke udfordringer vi skal fokusere på inden for driftsoptimering,” fortæller Lise Søderberg, seniorprojektleder, Den Regionale Datahub og afslutter:

”Vi forventer at få udviklet 10 – 12 prototyper i løbet af 2019, som alle skal testes og evalueres i tæt samarbejde med de involverede kommuner.”

Den Regionale Datahub er et toårigt innovationsprojekt, der er startet ud fra ideen om, at et tværkommunalt datasamarbejde kan fremme intelligent byudvikling, øge borgernes livskvalitet og samtidig skabe grøn vækst.

Projektet er støttet af LOOP CITY og Region Hovedstaden.